Sjarmerende landsbyer

Fra Alpene til Middelhavet ligger det strødd med europeiske landsbyer som er som frosset fast i tiden, og disse bare venter på at du skal komme på besøk. Legg veien innom og du vil få et grunnkurs i leve sakte!

I denne artikkelserien ser vi nærmere på noen av de flotteste småbyene som finnes i Europa, og vi skal kort beskrive hva det er som gjør disse stedene så sjarmerende.

Skjulte skatter

Tanken om postkort-perfekte landsbyer som er svøpet av gammel sjarm inspirerer lesere i en årrekke til å bre seg utover Europa på søken etter kontinentets tilbaketrukne perler av noen grender.

Som et resultat av dette så er er det slik at disse magiske stedene sjelden forblir en hemmelighet lenge. Det tar ikke lang tid lang tid før en sjarmerende landsby plutselig blir ubehagelig populær, og dette lar seg illustrere på følgende måte. Tenk deg de fem fargerike fiskerlandsbyene som langs 18 kilometer med kystlinje tilsammen danner Cinque Terre i Italia: tar man en spasertur der på en herlig sommerkveld i dag føles det nesten som å tusle gjennom en fornøyelsespark hvor overprisede restauranter og souvenirbutikker dominerer.

Men legger du veien videre nedover kysten og vekk fra folkemengdene finner du for eksempel Tellaro som er atter en slik fiskerlandsby, og denne er både mindre tilgjengelig og fortsatt herlig uberørt.

Vakkert landskap og kjennetegn

Det første kravet for en landsby eller en bygd som dette er den naturlige beliggenheten med vakre, naturlige omgivelser, og denne beliggenheten kan like gjerne være langs de norske fjordene som på de mange solbadete greske øyene. De aller beste stedene har i tillegg distinkte kjennetegn som for eksempel den kjente plazaen (åpent område i byen) i Telč som er omringet av de høye og pastellfargede bygningene, eller den fantastiske Ashford Castle i Cong i Irland!

Å finne tak i noen av disse europeiske skjønnhetene krever en ekstra innsats, men denne innsatsen vil bli fyrstelig belønnet. Øynene dine vil takke deg!

ashford castle